 |
|
Dit is een van de
ruimtes waar de wierook gerold wordt.
Op de voorgrond zie je twee supervisors, helemaal achterin staat Maria die
al sinds 1978 met veel genoegen het deeg voor het rollen perfect mixt. |
|
|
|
 |
|
Alle rolsters
zitten op een matje aan een roltafel in de vorm van een lessenaar (aflopend
blad).
Links boven op het tafeltje liggen de bamboestokjes. Op de grond zie je de
afgekeurde bamboestokjes liggen.
Bovenaan het tafeltje ligt het rolpoeder wat gebruikt wordt om het kleven
van je vingers tegen te gaan en het gerolde stokje als laatste doorheen te
halen zodat de stokjes niet aan elkaar blijven kleven.
Ze is net begonnen met het deeg om het stokje te rollen.
Op haar schoot liggen de gerolde stokjes. |
|
|
|
 |
|
Dit meisje is ook
net begonnen met een stokje rollen. |
|
|
|
 |
|
Hier is het
eerste meisje al wat verder met rollen.
Zie je haar zilveren enkelbandje met belletjes? Veel Indiase meisjes en
vrouwen dragen enkelbandjes met belletjes zodat je altijd kan horen waar ze
zijn.
|
|
|
|
 |
|
Dit meisje is
bijna klaar met het rollen van een stokje.
Links van haar zie je een groot stuk deeg in plastic om uitdrogen te
voorkomen. |
|
|
|
 |
|
Dit meisje heeft
al heel veel stokjes gerold.
Een rolster rolt tussen de 2000 en 3000 stokjes per dag. Het aantal stokjes
bepaalt wat ze verdienen.
Normaal gesproken verdienen ze wat meer dan bijvoorbeeld de inpaksters omdat
het rollen door de houtskool minder schoon werk is.
Dit meisje heeft wel een heel mooi geborduurde jurk aan. |
|
|
|
 |
|
Op deze rekken
worden de stokjes gedroogd. |
|
|
|
 |
|
Normaal duurt het
drogen een dag, maar in de regentijd kan dat oplopen tot 2 of 3 dagen.
Hier wordt ook de grond gebruikt om stokjes op krantenpapier te drogen. |
|
|
|
 |
|
Hier worden de
kegeltjes gerold. |
|
|
|
 |
|
Deze meisjes zijn
binnenkegeltjes aan het rollen.
Onze kegeltjes zijn de enige kegeltjes die binnenkegeltjes zonder parfum
hebben. Wij doen dat omdat de parfum die in het binnenste van een kegeltje
zit verbrandt in plaats van dat de parfum door de hitte verdampt en
verspreid wordt. Door binnenkegeltjes te gebruiken kan alle parfum in het
buitenste deel van het kegeltje komen zodat de parfum optimaal gebruikt
wordt en niet verspild.
|
|
|
|
 |
|
Van een groot
stuk deeg worden kleine stukjes genomen en tot kegeltje gerold. |
|
|
|
 |
|
Je ziet hier dat
ze voor het rollen een klein plankje gebruiken om een egaal oppervlak te
krijgen. |
|
|
|
 |
|
Voor het
kegeltjes maken gebruiken we tegenwoordig een aluminium malletje. Heel
vroeger deden we het alleen met de hand (zoals we dat nog steeds met de
binnenkegeltjes doen).
Later werd het een houten malletje, maar de techniek gaat steeds verder. |
|
|
|
 |
|
Links boven op
het tafeltje zie je de binnenkegeltjes liggen. Bij haar linkerhand ligt het
klontje geparfumeerde deeg.
In haar rechterhand heeft ze het geparfumeerde deeg dat om het
binnenkegeltje wordt gerold. Voordat ze het kegeltje in het malletje stopt,
haalt ze het door het rolpoeder om kleven tegen te gaan.
Vervolgens zal ze het dekseltje op het malletje drukken om er voor te zorgen
dat de kegeltjes een vlakke bodem krijgen. |
|
|
|
 |
|
Hier zien we het
resultaat.
Het malletje is open geklapt en de kegeltjes kunnen er uit gehaald worden om te
drogen.
Na het drogen wordt de bodem van de kegeltjes nog vlakker gemaakt met
schuurpapier.Daarna
zijn de kegeltjes klaar om verpakt te worden. Je kunt dat op de volgende
pagina zien.
Je kan onze binnenkegeltjes
zien als je een stukje van een bruin kegeltje afbreekt. Je ziet dan een
zwarte kern, het binnenkegeltje. |